Skip to main content
Numero_64_mallikivi Tikka

Hautakiven hintaan sisältyy:

  • asennus ja kuljetus
  • pohjakivi sahattuna
  • yhden vainajan nimi- ja aikatietojen kaiverrus, ja kultaus tai maalaus
  • ristin kaiverrus, ja kultaus tai maalaus
  • tuotetakuu
  • tarvittavat lupakuvat seurakuntaan
  • arvonlisävero

Katso kivimalleja hautakivigalleriassamme.

Ota yhteyttä lomakkeella asiantuntijoihimme. Palvelemme asiakkaitamme ammattitaidolla myös puhelimitse ja sähköpostilla.

Hautakiven voi haudalle hankkia hautaoikeuden haltija eli käytännössä useimmiten vainajan omaiset.

Seurakunnilla on voimassa olevat hautausmaamääräykset, joista ilmenee kiven koolle asetetut rajoitukset. Hautamuistomerkki on hyväksytettävä seurakunnalla ennen kuin se voidaan toimittaa haudalle. Hautamuistomerkin toimittaja hankkii seurakunnalta luvan muistomerkin asentamiselle.

Suomessa hautakivikulttuuri on rakentunut graniittisten muistomerkkien varaan. Graniitti materiaalina on erittäin kestävää ja takaa muistomerkin säilymisen sukupolvelta toiselle. Muistokiven materiaalia valittaessa on hyvä varmistaa, että kivi soveltuu suomalaisiin ilmasto-oloihin. Kaikkien tuontikivien sään kestävyys ei ole taattu. Suomalaiset kivet ovat testattuja ja niiden mineraalikoostumus ja alkuperä tunnetaan.

Graniittiseen hautakiveen voidaan valita useita pintakäsittelyvaihtoehtoja. Useimmiten kivi on edestä, sivuilta ja päältä kiillotettu. Kivi voi olla myös mattapintainen tai lohkopintainen. Pintakäsittely vaikuttaa kiven hintaan ja myös kiven puhdistettavuuteen. Yleissääntö on, että mitä karheampi pinta on, sen työläämpää on kiven puhdistaminen. Kiillotettu pinta on helppohoitoisin.

Kivi voidaan valmistaa asiakkaan toiveiden ja suunnitelmien mukaan yksilölliseksi. Vakiomallistossa kiven muotoa, väriä ja koristeita voi yhdistellä haluamallaan tavalla ja kiven koko voidaan muuttaa haluttuihin mittoihin. Hautakiven koko kannattaa valita siten, että tulevaisuudessa kiveen voidaan tarvittaessa lisätä uusia nimitietoja.

Hautakivi kannattaa tilata siten, että kiven kustannukset voidaan ottaa huomioon perunkirjoituksessa. Kevään ja alkukesän toimituksiin kivi kannattaa tilata jo talven aikana. Yleisesti kiven toimitusaika on n. 6-8 viikkoa tilauksesta.

Kiven toimitus tapahtuu asentajiemme toimesta hautapaikalle. Ennen kiven asennusta olemme yhteydessä seurakuntaan ja seurakunnan edustaja mittaa ja näyttää hautapaikan asentajillemme. Hautamuistomerkki asennetaan yleensä hauta-alueen keskelle, ei vainajan haudan kohtaan.

Kivi on kaunis ja arvokas materiaali. Hautamuistomerkkinä siltä vaaditaan tietynlaista edustavuutta. Säännöllinen kiven hoito on hyvä ottaa tavaksi. Kivi olisi hyvä puhdistaa ainakin pari kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Yleisin lika hautamuistomerkeissä ovat hiekka-, nurmi- ja multaroiskeet. Roiskeet ovat puhdistettavissa harjalla ja vedellä. Puhdistukseen voi käyttää myös mietoa pesuaineliuosta (esimerkiksi mäntysuopaa). Harjaaminen soveltuu myös siitepölyn poistamiseksi kivestä. Siitepölyn puhdistaminen kannattaa tehdä säännöllisesti pinttymien estämiseksi.

Kullatut tekstit on puhdistettava varoen. Tekstit voidaan puhdistaa vedellä ja pehmeällä liinalla tai kädellä pyyhkien, ei hangaten.

Lyhtykivissä saa polttaa ainoastaan öljykynttilöitä, vääränlaisten kynttilöiden polttaminen voi aiheuttaa lyhdyn nokeentumisen sekä steariiniroiskeita. Kynttilää ei saa laittaa palamaan kiven päälle eikä mielellään liian lähelle kiveä.

Kukkapenkkien kaivaminen liian lähelle muistomerkkiä voi myös edesauttaa kiven kallistumisen eteenpäin. Tämä sen takia, että pohjakivi pääsee liikkumaan, koska tiivistetty maa pohjakiven alla vaihtuu mullaksi. Kukkapenkkien etäisyys pohjakivestä olisi hyvä olla 10-15 cm.

Pyydä tarjousta